KIRKENES (Nye Reiselivsavisen) Hvorfor Kirkenes? Ja, hvorfor ikke? For mer enn 50 år siden ble jeg sendt fra Aftenposten til Kirkenes for å skrive en artikkel om de tre svømmesøstrene Mathisen. De skulle alle (tror jeg) til finalen i Ungdommens Svømmemesterskap i Fauske noen dager senere. På veien til Fauske ble det også tid til et intervju med ei lovende turnjente i Tromsø – og en høyst oppgående fotballspiller i Harstad – Trygve Bornø.
Kirkenes har jeg ikke besøkt siden den gangen i 1960-årene, mens Fauske ble et kjært stoppested takket være det blomstrende swing-dans-miljøet for 10-15 år siden. Her fikk jeg mange venner og gode kontakter – og når muligheten bød seg til å møte flere av dem under forrige helgs Nord Norsk Mesterskap og Norgesmesterskap, var jeg ikke sen om å bestille flybillett og hotell.
Fullt hus og masse jubel under NM og NNM i Kirkenes.
Og jeg angrer ikke. Swingmiljøet er noe ganske spesielt i danse-Norge. Ja, kanskje i danseverdenen totalt? Hvem er det som står i ring og heier på konkurrentene sine når det er finale? Jo, det er swingdanserne naturligvis – og det er jeg svak for. Selv i VM-finalene i Fauske i 2012, var det sånn. Det kan Susanne Sandberg bekrefte. Hun ble nemlig VM-vinner denne herlige lørdagskvelden i Fauske. Og nå var hun på plass i Kirkenes i det fullsatte Samfunnshuset. Ikke som konkurransedanser, selv om hun danset litt også, men først og fremst som medlem av Hovedstyret i Norges Danseforbund. Og som leder av seksjonen med ansvar for swing boogie-woogie, salsa og line dance.
Danse-Rita Johansen fra Tromsø stilte i mange øvelser – og med flere partnere.
Det er fristende å si – ingen nevnt – ingen glemt, men Susanne er nevnt – og da må danse-Rita Johansen fra Tromsø også nevnes. Hun har vært en energibunt i dansen i Nord Norge i alle år – og hun har stilt opp på alle plan i dansesporten. Det gjorde hun her i Kirkenes også, men nå først og fremst som aktivt dansende. Har ikke tall på hvor mange konkurranser og klasser hun stilte opp i – og med flere ulike partnere. Med Ritas energi og ferdigheter, hadde nok også jeg blitt NM-vinner i min klasse om hun hadde budt meg opp denne dagen. Og jeg som kan ikke danse!
Nordlys-alarmen gikk i Kirkenes – og ingen ble skuffet (foto: Maria Mastrangelopoulon).
Alle NM og NNM-deltagerne var invitert på taco og dans denne lørdagskvelden. Og alle ante fred og ingen fare, da det plutselig lød: Nordlysvarsel! Nordlysvarsel! Det gikk ikke mange sekundene før Samfunnshuset var tømt for folk. Og alle kom lykkelige tilbake med øyne skinnende av Nordlyset de nettopp hadde opplevd. Nordlyset var jo synlig mange steder over hele landet denne lørdagen. En opplevelse for livet for de fleste, og vi er ikke alene om å sette pris på Nordlyset. Vinterstid er dette av de største turistattraksjoner i det nordlige Norge. Det bekreftet også et britisk ektepar jeg snakket med på Thon-hotellet søndagsettermiddagen. De kom fra engelske Birmingham og hadde reist fra Bergen langs norskekysten med Hurtigruten – bare avbrutt av tre netter i Lofoten. Nå skulle de ha noen dager i Kirkenes før turen gikk luftveien hjem igjen til Birmingham. Og kanskje fikk de oppleve Nordlyset også?
Både Hurtigruten og Havila Kystruten ender sine ruter i Kirkenes (foto: Mathis Heibert / Wikimedia Commons, lisens: CC by 2.0).
Havnesjefen i Tromsø, Terje Jørgensen, har en fortid som generalsekretær i Norges Ishockeyforbund – og samme stilling i Særforbundenes Fellesorganisasjon. Med kona har han også vært en fast gjest på Danseforbundets årlige Danceawards-arrangement. Tenkte derfor å invitere på NM- og NNM-dans, men det var lettere sagt enn gjort. Havnesjefen var nemlig fullbooket i Sør-Norge i full gang med å legge til rette for Kirkenes som cruisehavn.
Etter at Russland angrep Ukraina og russiske skip ble erklært uønsket, har det vært viktig for havna i Kirkenes å åpne opp for annen trafikk. Cruiseskip er blinket ut som en viktig målgruppe, og havnesjef Jørgensen har ikke latt seg be to ganger. Arbeidet med å markedsføre Kirkenes vis a vis de internasjonale cruiserederiene, er følgelig i full gang. Det tar tid å jobbe seg inn på seilingsplanene som gjerne fastlegges flere år før skipene legger til havn i Kirkenes, så det er bare å stå på!
Også i Kirkenes er hverdagen blitt en annen etter invasjonen av Ukraina – noe også denne varebilen forteller om.
Kirkenes virker ganske så døsig når vi er på besøk denne oktober-helgen, men cruiseselskapene og deres hjelpere, vil utvilsomt finne aktiviteter med appell til cruiseturistene. At det bare er noen få kilometer til Russland, kan virke forlokkende på noen. En far og sønn jeg traff, hadde vært på jakt. Et av danseparene som hadde reist opp to dager før konkurransene for å se seg om, kom tilbake med massevis av begeistring for både Ishotellet og Grenselandsmuseet.
I frokostsalen på Scandic var det både håndballkvinner og mannlige fotballspillere fra Alta på besøk (er tross alt bare 50 mil!), og dansere fra Gjerdrum (bygda til dansestjerne og Martin Ødegaard-kjæreste Helene Spilling) som skal arrangere neste NM 1. november 2025. Var tydelig at bortfallet av russerne og Barents-samarbeidet hadde gitt noen nedturer for befolkningen både i Kirkenes og i hele Sør Varanger. En bil malt i Ukraina-farger bidro også til den litt labre stemningen utenfor Samfunnshuset.
-Jobber du på verftet, spurte jeg finsk-svensken som sto sammen med meg og ventet på flybussen søndags.
-Nei, jeg er psykolog, lød svaret.
Ja, kanskje er det sånn at når verftsarbeiderne går ut i ledighet, så øker behovet for psykologer?
Med eller uten psykolog-hjelp, jeg kommer gjerne tilbake. Det var en flott helg fylt av danseglede, Nordlys, gode samtaler – og mye mer!