Kjære reiseglade lesere
Nå har jeg mange torsdager i år fortalt om opplevelser og erfaringer rundt på vår klode. Denne gang skal jeg bringe dere nærmere hverdagen og det som er en del av den. Jeg skal ta dere med til det som mediene omtaler som Harry-handelens høyborg. Vi skal til Strømstad. Hvorfor? Fordi Strømstad omfatter en del verdier som mange av oss kanskje ikke er klar over når vi har Harry-handlet kjøtt og alkohol. For det første; Strømstad har for meg vært et viktig reisemål siden barndommens rike i Horten. Det var ditt vi reiste for å kjøpe noe Einar Gerhardsen hadde satt foten ned for import til Norge. Ananas på boks! Og mye annet. Hva «onkel Einar» ønsket å oppnå med det, må du bare være politiker for å forstå.
En stille og tidlig sommerdag i havnen i Strømstad (foto: F: Gblondal, Wikimedia Commons, lisens: CC BY-SA 3.0).
Men siden den gang ble Strømstad-handel er artig greie for folk flest på Østlandet. Mange ble også fortapt i denne vakre skjærgårdsbyen ikke langt fra grensen. Jeg var en av dem. Når du kommer til sentrum ved havneområdet en sommerdag, blir du overveldet av skjønnheten inkludert arkitektur, små spisesteder og invitasjoner til å ta en sommerøl nær sjøen. Da tenker du ikke på Harry-handel men på nærheten til det intime og det vakre som et lite sted kan by på. Men det er det andre som gjør. Nordmenn eier over 1300 hytter i Strømstad. Hver femte fastboende er utenlandsk statsborger, og de fleste kommer fra Norge. Underlig å tenke på, men dette lille paradiset er ikke bare strukturert på shopping. Vel så viktig er det omgivelsene har å by på. Jeg har selv vært hotellgjest på Scandic Laholmen syd i byen. Et praktfullt hotell, og fra den populære restauranten har du utsikt over Kosterfjorden og Skagerak. Jeg tok selv en båttur til Koster, og det var en vakker opplevelse.
Hvordan reiser du så til Strømstad. De fleste biler E-18 halvannen time fra Oslo. Selv har jeg flere ganger, spesielt om sommeren, tatt Color Line fra Sandefjord til Strømstad. Reisen er i seg selv en opplevelse. Du seiler ut fra Sandefjord gjennom en nesten berusende vakker skjærgård. Så kommer du snart til Strømstads skjærgård, og den en enda mer innsmigrende. Du sitter på dekk, kanskje med et glas hvitvin og fryder deg over alt det naturen har å tilby. Så kommer minnene fra fortiden. Du vet knapt nok at i årene etter krigen kom svensker til den norske grensen for å kjøpe billig mel, sukker og margarin. Tidene er forandret. På de største kjøpesentrene i og utenfor Strømstad er 80-90 prosent av omsetningen fra Norge. Ikke nok med det: Bare Systembolaget i Stockholm har de større omsetning på Systembolaget enn i Strømstad. Tross det lave innbyggertallet har byen to systembolag og et av Nordens største kjøpesentre, Nordby Shoppingcenter. Den vanligste turistgruppen er norske endagsbesøkende som kommer med bil, båt eller buss for å handle mat, alkohol og tobakk. Årsaken er prisforskjeller og en gunstig kronekurs.
Gjennom trange gater opp mot rådhuset i Strømstad (foto: F: Lars Mongs, Arxfoto / Wikimedia Commons , lisens: CC BY 4.0).
Nå som sommeren nesten er kommet, vil jeg igjen oppmuntre dagsturister, eller også de som kan tenke seg å bli en dag eller to. Buk tiden til mer enn å handle. Ta gjerne en slentretur gjennom trange gater med utadvendt arkitektur. Så kommer du kanskje ned til det besnærende havneområdet der du lokkes til å nyte utsikt og nærhet til Strømstads vakre omgivelser.
God tur!