Alf G. Andersen
05 Aug
05Aug

Kjære reiseglade lesere 

Denne gang skal jeg ta dere med til Petra, et av verdens syv underverker, og til kongedømmet som omkranser denne juvelen av en severdighet. Vi befinner oss altså i det fascinerende monarkiet Jordan. Nasjonen har en turbulent fortid, og tiden strekker dessverre ikke til for å informere om alt Jordan har gjennomgått de siste århundrene. Jeg vil bare vise til at Jordan i dag er et fredsommelig land uten indre konflikter. Et viktig poeng er imidlertid at landet frem til 1988 regjerte over hele eller deler Vestbredden. Men det året ga Jordan formelt avkall på alle krav på Vestbredden. Det er også verd å merke seg at i 1994 gikk landet inn i en endelig fredsavtale med Israel. I dag er Jordan preget av en vanskelig balansegang mellom vestlige og muslimske land, og har flere ganger virket som fredsmekler mellom Israel og palestinerne.

Oldstidsruin i Amman, Jordan

Oldtidsruiner i hovedstaden Amman (foto: F: Edneil Jocusol, Pexels).

Vel, det får være nok politikk for denne gang. Nå skal jeg i stedet dele med dere min nesten utrolige opplevelse ved å reise gjennom landet fra havnebyen Akaba helt i sør og opp til hovedstaden Amman i nord. En stor del av reisen går på østsiden av Dødehavet. Et kjent stoppested er ørkenbyen Wadi Rum som har vært bebodd helt siden førhistorisk tid. Mange av oss «godt voksne» vil kanskje forbinde ørkenbyen med T.E. Lawrence, bedre kjent som Lawrence of Arabia. Han kjempet her under det arabiske opprør mot det osmanske rike årene 1916 - 1918. Lawrence skrev siden inngående om området i sin selvbiografi Seven Pilars of Wisedom. Filmen Lawrence of Arabia ble spilt inn i dette området som i seg selv er en reise verd. 

Jeg skulle gjerne ha tatt dere med til Amman og den fantastiske ruinbyen Jerash ikke langt unna. Da jeg kom til Jerash så var det nesten ikke til å tro. Gigantiske ruiner fra romertiden, gater, plasser og teatre fra romersk tid.  Det mest var ødelagt av flere jordskjelv. Men severdig i en klasse for seg var det hele. 

Utsiden av Petra i Jordan

Petra kom på listen UNESCO verdensarvsteder i 1985 (foto: F: Spencer Davis, Pexels).

– Gjenoppdaget i 1812

Så er vi altså kommet til Petra gir deg inntrykke så du nesten mister pusten. For å komme inn til fortidens paradis, må jeg gjennom en trang sjakt, over 1 km. På det trangeste er sjakten bare 3-4 meter, og jeg sitter duvende på en eselrygg og undrer meg på hva som kommer. Så er jeg der. Helt plutselig. Foran meg ligger det som er blitt kalt Skattkammeret fordi noen i fortiden trodde stedet skjulte en hemmelig skatt. Foran meg, på en åpen plass lå en gigantisk fasade med imponerende detaljer. Alt var hogd ut i sandsteinsfjellet, det var 40 meter høyt og var dekorert med søyler med korintiske kapitéler, friser og figurer. Det hele er fra fjern fortid og det er i bemerkelsesverdig godt bevart stand  
Førsteinntrykket av denne fasaden er så overveldende at det er lett å forstå at jeg nå ser på Jordans største turistattraksjon.

For å gløtte litt tilbake i tid, er det greit å vite at dette området hadde bosettinger allerede 700 år f.kr. Fra 300 f.kr. var Petra en hovedstad og sentrum for karavanehandelen i regionen. Petra ble ødelagt jordskjelv på 600-tallet. Ruinene av oldtidsbyen ble gjenoppdaget i 1812. I Petra kan vi i dag også se en rekke andre oldtidsruiner. Det er bare å bruke tiden på å glede seg over å se fortidsminner som brenne er inn i erindringen.

Kommentarer
* E-posten vil ikke bli publisert på hjemmesiden.