Det er nok en overdrivelse, men mange av innbyggerne i byen Aitoliko på en liten øy mellom to laguner i det vestlige Hellas, kaller byen sin den lille versjonen av Venezia.
Den romantiske gamlebyen i Aitoliko strekker seg mot Stamna i nord og Missolonghi-lagunen (innsjøen Kynia) i sør, munner ut i Patras-gulfen og endelig i det ioniske hav.
Aitoliko har folkeskoler, en videregående skole (første tre år av videregående utdannelse), et Lyceum (den andre treårige delen av den videregående utdannelsen), flere kirker, postkontor og stortorget i sentrum.
Dronebilde av Aitoliko.
Selve byen byr på tradisjonell gresk sjarme, med sine smale gater, hvitvaskede hus og en vakker havn. Innbyggerne er vennlige, og langs strandkanten er det tavernas og kafeer hvor du kan nyte gresk cuisine med spesialiteter som røkt eller saltet avgotaraho (gresk kaviar). Den er verdenskjent for sin spesielle smak og kvalitet og stammer fra rognen i en fisk som kalles kefalos (grå rødmulle).
Gresk kaviar er en spesialitet i det greske kjøkken (foto: Trikalinos).
Achelous-deltaet, vest for Mesolonghi, er det mest omfattende deltaet i Hellas. Mesolonghi-lagunen er en av de største lagunene i hele Middelhavet med en dybde på 1,5 meter. Den er atskilt fra Patrasbukta og sjøvannet fornyes fra Gulfen. Aitolikon-lagunen er litt dypere med sine 30 meter.
En av de største attraksjonene i Aitoliko er «Dronningbryggen» som knytter byen til fastlandet. Den er et yndet sted for fotografering på grunn av den vakre lagunen og landskapet omkring.
Men ett av de mest karakteristiske egenskapene ved øya Aitoliko er infrastrukturen med et omfattende nettverk av kanaler, derfor navnet ‘lille Venezia’. Kanalene er nok ikke like estetisk vakre som i Italia, men de har minst to viktige funksjoner – å kontrollere oversvømming ved styrtregn og være habitat for et stort utvalg av fiske og fuglearter.
Lille Venezia i Hellas, rapport fra Tor Kjølberg, ansvarlig redaktør av Daily Scandinavian.