Kappadokia ligger i det midtre og østlige Tyrkia. Området er kjent for særegen natur, steinformasjoner, og grotter, men det som kanskje er mindre kjent er betydningen av området for kristendommen. Kristendommen kom tidlig til Kappadokia. For de første kristne var området et fristed, og de kunne lett gjemme seg i en av de mange grottene der. Etter hvert som kristendommen ble mer sentral som en religion, ble det bygget kirker inn i grotter. Et av stedene som har et bemerkelsesverdig antall kirker, er Göreme Open Air Museum eller Göreme Friluftsmuseum, som vi vil kalle det på norsk.
Grottekirkene i Göreme Friluftsmuseum ble et UNESCO-verdensarvsted i 1985 (foto: ©GoTürkiye / TGA).
Utenfor Göreme, som er en by i Nevşehir-regionen, ligger friluftsmuseet. Det er en sammenslutning av 15 kirker, flere oppholdsrom/spiserom og gravkammere. I Østromerriket (Det bysantiske riket) var kristendommen sentral, og det var rundt år 1000 evt. kirkene ble bygget. De første klostrene kom antageligvis rundt år 300 evt., men i årene fra 600 – 1200 evt. var Kappadokia et viktig sted for kristne. Det ble et sted for pilgrimsferd for kristne som søkte hengivenhet for tro.
Du blir møtt av vakre frescoer inne i grottekirkene, på vegg og tak (foto: ©GoTürkiye / TGA).
Å gå inn i kirkene er en storslått opplevelse. Du blir møtt av flotte vegg- og takmalerier av forskjellige kristne skikkelser. Disse fresco-ene er vel bevart, men det som virker vanlig er at mange av ansiktene og øyne til skikkelsene er skrapt bort. Hvorfor det? På grunn av tro og den billedfiendtlige tilnærmingen i sen-romersk tid og følgende tidsepoke, ble ansikt og øyne skrapt bort. Omsider ble grottene i Göreme Friluftsmuseum en del av UNESCO verdensarv-steder i 1985, og gjennom 1980-tallet ble kirkene restaurert. Det er en helt spesiell opplevelse å gå inn i disse kirkene. Det er ikke mye lys. Noe som gir en helt unik atmosfære.
Du opplever en helt spesiell atmosfære i “Dark Church” (foto: ©GoTürkiye / TGA).
Den kanskje mest kjente kirken i friluftsmuseet er “Dark Church”. Denne kirken har fått navnet fordi den har ett lite vindu og stort sett er veldig mørk. Mange av fresco-ene er veldig godt bevarte og man kan se at den lille tilgangen på lys gir veggmaleriene et unikt preg. Veggmaleriene i taket er uberørte og fantastisk flotte, mens ikonene i fresco-ene på veggen er berørte.
En av de mest kjente helgenene, St. Georg (St. Jørgen), ble født i Kappadokia. Han er mest kjent i Norge som de spedalskes skytshelgenen. Lite vites det om livet hans, men i alle fall skal han ifølge sagnet ha reddet en by, samt en jomfru, fra en drage. Han er en figur som er avbildet ganske ofte i kirkene i Göreme, og deler av sagnet blir gjenfortalt gjennom avbildninger på veggmalerier.
Det som også er interessant er at mange av kirkene har noe som ligner et malteserkors malt ved innganger og i kirkene. Dette symbolet var ofte brukt i det tidlig kristne regionene ved Middelhavet, som Egypt, Syria og Anatolia. Dette symbolet ble ofte brukt av Johanitterordenen, også kjent som Malteserordenen. Det ble sagt på en omvisning i Göreme Friluftsmuseum at Malteserordenen hadde donert penger til området. Derfor var det malt et åttepunktet kors over innganger og i kirkene.
Hvis du liker å besøke gamle kirker, så vil kirkene i Kappadokia gi deg en helt spesiell opplevelse.